Dubai - The adventure (episodul 1)

Cine nu a auzit de extravaganța Dubaiului?
Aici totul este cel mai mare, cel mai înalt, cel mai scump, cel mai nou,
altfel spus superlativele sunt la ele acasă oriunde ai citi ceva despre Dubai. 
Și astfel s-ar putea ca multora să le pară un oraș interzis, inaccesibil. 

Doar nu sunt eu vre-un șeic sau vre-un multimilionar ca să îmi fac vacanța aici, nu? 


Nu, nu sunt, dar aș putea să mă simt ca unul pentru o săptămână și-a spus Cipri în mintea lui! :)
Și astfel s-a născut un vis... Un vis care urma să stea cuminte acolo, la locul lui așteptând momentul să vadă lumina zilei. 

Povestea continuă cu cercetări pe Google, cu căutări la ore târzii din noapte pe situl Wizz Air și, din când în când visul părea a fi extrem de aproape de a deveni realitate, mai ales când apăreau bilete de avion cu 250 lei dus-întors București-Dubai. Nu mai rămâneau decât două lucruri de rezolvat, găsirea unor băieți la fel de nebuni ca și mine, și obținerea vizei! 

Primul punct s-a rezolvat destul de ușor, Dubaiul prezentându-și foarte bine punctele forte și având reputația de oraș minune, astfel încât am reușit să mai corup 3 aventurieri care nu mai așteptau decât telefonul meu pentru a porni în aventura vieții lor pe un alt continent!

Cel de-al doilea punct s-a rezolvat și mai ușor. Nu credeam că faptul de a citi știrile îți poate face ziua atât de frumoasă, mai ales că în ultimul timp afli doar știri care parcă te fac să îți fie frică să mai pleci de acasă.
Totuși într-o zi de martie mi-a captat repede întreaga atenție și m-a făcut să citesc pe nerăsufltate știrea asta: 

"VEŞTI BUNE: Nu mai ai nevoie de VIZĂ pentru DUBAI sau Abu Dhabi"

În sfârșit românii pot vizita Dubaiul doar cu Pașaportul!
Deci, cine spune că visele nu devin realitate? ;) 



Dar Wizz Air a început imediat să mă supere cu prețuri mai mari pentru biletele către Dubai. Of, of, relația mea cu Wizz începea să se șubrezească. Dar nu renunți așa ușor la o relație, doar pentru că ceva începe la un moment dat să meargă prost, nu? Doar aveam atâtea amintiri frumoase împreună! :)

Și uite așa, loialitatea îmi era răsplătită în ziua în care am găsit un bilet dus-întors București-Dubai cu doar 410 lei. Instant telefoanele încep să sune, gașca să se adune și scoatem cardurile pe masă pentru a face rezervarea. Așa ne-am trezit cu bilete pentru luna octombrie în orașul în care poți să fi literalmente cu capul în nori, sau printre nori!

Și acum după o introducere cam lungă ce-i drept, să trecem la subiect: Cum să supraviețuiești în Dubai 5 zile cu 100E? Misiune imposibilă? Aproape, dar nu neaparat! Nu, dacă ești dispus la puțină aventură...dar pentru asta am vrut de la început să ajungem în Dubai anyway, nu?

Deci ajungem cu zborul Wizz Air la ora 20.55, ora locală UAE (Wizz este singura companie cu bilete low-cost din România către Dubai). Acum are zboruri din București către Dubai în fiecare zi de luni și vineri din săptămână. Dar merită să cauți oferte și din Cluj, Budapesta sau Sofia.



Din păcate aeroportul pe care aterizează Wizz este DWC, Dubai World Central sau Al Maktoum International Airport, care de fapt nu se află în Dubai, ci în orașul vecin Jebel Ali situat la 37km de Dubai. Acesta face parte dintr-un complex comercial și logistic, după cum vei vedea la plecarea din aeroport. Aproximativ 20 de minute vei merge cu autobuzul pe lângă fabrici sau depozite și vei trece prin multe porți de control a mărfii. Acest aeroport a fost deschis în 2010 pentru import-export marfă și doar mai târziu în 2011 a început să fie folosit pentru transport persoane astfel încât super-aglomeratul aeroport Dubai International DXB să fie puțin decongestionat.

De reținut: Primul lucru pe care trebuie să îl faci după ce treci de controlul documentelor unde vei primi o frumoasă ștampilă pe pașaport, și de controlul bagajului(primul aeroport unde a trebuit să trecem pe la control bagaje la intrarea în țară) este să achiziționezi de la un birou de informații situat undeva in stânga, pe partea stângă, pe lângă birourile de închiriat mașini, prețiosul Nol Silver Card pentru transportul în comun în Dubai, care by the way este genial.
Acesta costă 25 AED și vine cu un credit de 19 AED. După consumarea creditului, acesta poate fi reîncărcat de la orice stație de metrou, plătind cash în dirhami sau cu cardul.(în aeroport nu aveau opțiunea de a putea plăti cu cardul așa că a trebuit să scoatem câțiva dirhami de la ATM-ul din aeroport)


Moneda folosită în Emiratele Arabe (UAE) este Dirhamul care valorează 1,10 ron, deci poți să calculezi prețurile folosind paritatea 1:1. Un alt lucru foarte fain în Dubai, mai ales dacă mergi la shopping!

Cardul Nol Silver îl poți folosi la metrou, autobuz sau Abra - Water Bus (un mic vaporaș care circulă pe Dubai Creek). Dubaiul este împărțit în 7 zone. Așadar vei plăti 3 AED pentru călătorii în interiorul unei zone, 5 AED pentru a traversa două zone și 7,5AED pentru mai mult de două zone. Vei fi taxat o singură dată chiar dacă folosești mai multe mijloace de transport timp de 180 de minute.

Așadar de la aeroportul aflat la 37 de km de oraș până în centrul Dubaiului vei cheltui 7,5AED, sau 1.80E. Un preț woaw pentru transfer de la aeroport ținând cont că pentru alte aeroporturi din Europa nu găsești transport în comun sub 10E.

Cum ajungi în oraș după ce ai luat cardul Silver?

În primul rând te obișnuiești cu aerul uscat care te lovește de îndată ce ieși din aeroport și cu temperatura de apx. 30 grade celsius din timpul nopții. (stai să vezi cum va fi mâine la peste 40 de grade - și asta este în octombrie, nu vara când temperatura urcă spre 50 de grade)

După acest șoc cea mai simplă și rapidă variantă pentru a ajunge în Dubai este să iei autobuzul F55 către Ibn Battuta Metro Bus Stop, iar de acolo mergi două minute pe jos până la Battuta Metro Station 2. De aici iei metroul RED Line către centrul orașului.


Dacă ești obișnuit cu metroul din București, Roma, Londra, sau Paris vei avea o mare surpriză în Dubai. Aici metroul nu este scufundat în întuneric sub pământ ci este suspendat. Adică poți face un frumos tur al orașului chiar din metrou, privind toate clădirile extravagante din Dubai fiind la rândul tău suspendat la mulți metri deasupra pământului. 

Metroul din Dubai este extrem de simplu de folosit, neavând decât două linii, Green Line și Red Line însumând 70 de kilometri și 47 de stații, dar care acoperă excelent întregul oraș de peste 2,5 milioane de locuitori.

Înafara celor spuse mai sus, probabil vei fi impresionat de curățenia din stațiile de metrou și de faptul că aproape fiecare stație este un mic muzeu cu imagini din istoria tânără a acestui emirat. 


Dar cu siguranță vei mai avea o surpriză. Poate nici nu ar trebui să scriu despre asta ca să poți povesti la rândul tău, spre amuzamentul prietenilor cum ai fost alungat din vagon de către o mulțime de femei care se uitau mirate la tine :)) De ce? Pentru că în Dubai femeile au propriul spațiu rezervat în metrou. Și dacă vei face ca noi cu siguranță te vei urca acolo unde vei vedea că nu e așa mare aglomerație. Poate vei sta câteva minute, iar apoi vei începe să îți pui diverse întrebări precum: oare m-am transformat peste noapte în Leonardo Di Caprio, oare europenii sunt atât de interesanți pentru femeile din Emirate, sau de ce se uită toate deodată la mine? Visul tău va fi însă spulberat de îndată ce te vei dumiri și vei citi atenționarea roz: Women and Children Only, așa că te vei ridica încetișor și vei merge către compartimentul bărbaților, dincolo de limita marcată pe podeaua vagonului(asta dacă nu vrei să primești o amendă de 100 AED). Și cel mai interesant e atunci când tu stai înghesuit în picioare în acea zonă și femeile sunt bine mersi în zona lor, pe scaune și se uită cu mândrie înspre tine, bărbatul de rând! :))


De ce "de rând"? Pentru că dacă ești vre-un bussiness man precum suntem noi vei merge la Gold Class, primul vagon din garnitura de metrou, unde te vei bucura de o priveliște frumoasă și de scaune confortabile XXL. Aaa, nu suntem bussiness mans? Atunci hai să ieșim repede din vagonul ăsta ca să ne rămână bani de mâncare și să nu plătim altă amendă! :))

Ok. Dacă am lămurit cum stă treaba cu transportul în comun și ne-am liniștit pentru că nu costă o avere precum în Londra să vedem ce facem cu cazarea.

Ce întrebare! Cum, unde ne cazăm? Dubaiul este renumit ca fiind locul unde te poți caza la singurul hotel de 7 stele din lume: Burj Al Arab! Cum am putea rata o asemenea ocazie?
Hmmm... doar un aspect ar merita totuși luat în calcul și anume prețul pentru o noapte de cazare începând de la 500E, un pic peste bugetul nostru de 100E/sejur de 5 zile incluzând cazare, mâncare și transport. :))


Parcă nici măcar nu e așa de frumos, are o formă atât de ciudată. Mai bine căutăm alt hotel! :))

Așadar am ales de data asta să ne cazăm la un hotel cu o denumire mai puțin arăbească și anume Africana Hotel. Cazarea cea mai ieftină o vei găsi în vechiul centru comercial al orașului, numit Deira. Un labirint de străduțe denumite cu numere, pline de magazinașe de tot felul și unde vei găsi doar indieni și pakistanezi (apropo, populația Dubaiului e alcătuită în proporție de 50% din indieni,15% pakistanezi, 20% alte minorități asiatice și doar 15% arabi). 


În Deira poți simți într-o anumită măsură și atmosfera de pe străzile din New Delhi, India, deci poate fi un experiență bună pentru o viitoare călătorie în India. Și deși am ajuns după lăsarea întunericului și eram singurii oameni albi din întregul cartier care forfotea de activitate, nu am simțit nici o clipă că nu am fi în siguranță. Totuși a fost o aventură să găsim hotelul încercând să înțelegem indicațiile indiano-englezești ale trecătorilor prietenoși care ne sfătuiau mereu să luăm un taxi căci hotelul nostru este foarte, foarte departe! Sfat: NU îi ascultați! Hotelul era după colț! :))

Așadar reușim să ajungem cu bine la Africana Hotel, unde plătim cei 180E pentru o cameră triplă. Ne descurcăm noi băieți și cu 3 paturi chiar dacă suntem 4, nu-i așa? :))

Pornim aerul condiționat la maxim, facem un duș rece și ne punem la somn, mâine ne așteaptă o zi lungă!

Lungă precum această postare. Așadar ne oprim aici și vom continua mai târziu cu tot ceea ce poți face pe gratis, sau aproape gratis 5 zile în Dubai, plus multe, multe poze!

To be continued...




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu