Datorită zborurilor low-cost tot mai accesibile pretutindeni în Europa și nu numai în ultimii ani au devenit extrem de răspândite aceste călătorii pe perioade scurte de timp, având ca destinație în principal capitale Europene precum Londra sau Paris, numite City Break-uri.
De ce tot mai mulți preferă un city break în locul unei vacanțe obișnuite de 5 zile, o săptămână sau mai mult? Să vedem.
1.Timpul liber.
În general un salariat român are 21 de zile de vacanță pe an. Ținând cont că în viața fiecăruia mai apar situații neprevăzute a căror rezolvare pretinde folosirea câtorva zile libere, mai rămâi probabil cu 15 zile libere, adică 3 săptămâni de concediu. Dacă calculezi și câteva zile în care îți vizitezi părinții, până la urmă din tot concediul tău îți mai rămân vre-o două săptămâni.
Acum cu astea două săptămâni de concediu poți fie să te bucuri de o vacanță lungă și relaxantă la mare, fie de o vacanță de o săptămână la mare și una la munte. Acesta e doar un exemplu, fiecare știe mai bine unde preferă să meargă în vacanță.
Dar mai există o variantă pentru acel gen de oameni care nu suportă să lucreze jumătate de an, sau chiar un an întreg, așteptând cu atâta ardoare acea vacanță care parcă nu mai vine și care atunci când în sfârșit a venit, trece atât de repede, fiind urmată de alte luni nesfârșite de muncă.
Această variantă o reprezintă city break-urile. Cu 10 zile de concediu, împreună cu câte un weekend, poți să faci într-un an 5, sau chiar mai multe city break-uri de 3 sau 4 zile, la sfârșit de săptămână. Și așa poți să ai parte de câte un restart, o ieșire din rutină la fiecare două luni, așa cum chiar simți de multe ori că ai nevoie, nu doar atunci când pleci într-un concediu.
Astfel îți oferi cadoul de a avea despre ce să vorbești cu colegii de muncă și cu prietenii, altceva decât plata ratelor, ce ai mai făcut de mâncare, sau care este concurentul de la Vocea României, care speri să câștige în finala de vineri. Îți oferi cadoul de a avea amintiri frumoase la care să te gândești și care să te însenineze atunci când pare că nimic din tot ceea ce faci nu iese așa cum ți-ai dori. Astfel ajungi să îți dai seama că lumea e mai mare decât orașul tău, casa ta, mașina ta, sau grijile tale, că este fascinantă și plină de aventură.
2.Banii.
Dacă te gândești la o vacanță de două săptămâni la mare, trebuie să iei în calcul și o cazare de 13 nopți care nu este deloc ieftină. Și pentru care trebuie să strângi cam mulți bănuți. Dacă te gândești la un city break de 4 zile, pentru 3 nopți de cazare nu trebuie să faci un efort chiar atât de mare. Și chiar dacă nu ai parte de cea mai luxoasă cazare, nu contează, pentru că oricum sunt doar 3 nopți, iar majoritatea timpului vei fi în oraș, explorând toate lucrurile interesante de văzut.
Apoi, prețul unor bilete low cost, dus-întors, pentru un city break începe chiar de la 4E, așa că o astfel de vacanță, chiar dacă e scurtă, nu poate să nu te atragă. Nu, nu am scris greșit. În noiembrie Ryanair a avut o promoție cu bilete de avion la 2 euro/sens.
Cu astea două puncte am atins cam 90% din avantajele unui city break, față de o vacanță obișnuită. Nu mai vorbim de diversitatea destinațiilor pe care le poți atinge într-un an, sau de felul în care te schimbă astfel de vacanțe, despre faptul că devii o persoană mai spontană, cu spirit practic și capacitate de adaptare, sau mai pe românește, înveți să renunți la mofturi și fițe și înveți să te bucuri de acele lucruri mici, care de multe ori nu costă nimic, și care îți pot aduce bucurii atât de mari. Sau ce să mai zicem de prietenii pe care ții faci pretutindeni pe glob în astfel de ocazii în care pornești la drum, deschis fiind la lucruri noi și oameni noi.
Acum vor veni mulți care vor zice: dar eu sunt obosit, vreau doar să mă odihnesc în vacanță, să am parte de liniște și să nu aud de nimeni și de nimic.
OK. Poate de asta ai nevoie.
Dar eu te întreb: ai venit odihnit din ultima vacanță, revigorat, plin de energie și bună dispoziție, gata să începi alte câteva luni de muncă, cu amintiri frumoase, de povestit nepoților, cum se zice, un om mai bun, mai rezonabil, mai prietenos, mai înțelept?
Dacă da, atunci continuă așa, înseamnă că ai găsit rețeta perfectă pentru tine.
Savurând o Sangria rece în Faro, Portugalia - credit foto Beniamin Hriscoschi |
Cu Mona Lisa la Muzeul Louvre din Paris |
Dar, dacă nu, atunci îndrăznește să încerci și altceva. Însă nu încerca singur, pentru că s-ar putea să nu îți iasă din prima așa cum ți-ai dori. Mai bine roagă un prieten să îți dea o mână de ajutor la organizarea city break-ului perfect pentru tine. Pentru că suntem diferiți, pentru fiecare vacanța perfectă înseamnă altceva. Pentru mine poate fii să gust un vin bun și o bere locală, pentru altcineva, să viziteze muzee, ca să dau doar un exemplu. Dar e imposibil să nu știi pe cineva care e pasionat de astfel de vacanțe și nu vrea să te ajute și pe tine să te bucuri de un city break plin de experiențe noi și aventură. Poate chiar mergeți împreună într-un city break, ca să vezi la ce trebuie să fii atent când organizezi o astfel de vacanță și cum te poți bucura de ea de la început, până la sfârșit.
Îndrăznește să explorezi |
Și acum, în sfârșit trecem la subiectul din titlul postării.
Ultima vacanță a mea, din septembrie a fost, de fapt, alcătuită din 4 city break-uri, care puse cap la cap a rezultat un circuit al Scandinaviei. Poți citi despre asta începând de aici.
Iar cele aproape 24 de ore petrecute în Gdansk despre care poți citi aici m-au învățat ceva: că poți trăi experiențe memorabile, și poți gusta un loc nou chiar și în acele puține ore pe care le ai la dispoziție între două zboruri. Bineînțeles că un astfel de mini city break îți va face poftă să mai revii cu o altă ocazie și să stai mai mult. Dar asta nu mi se pare a fi un lucru rău. Așadar vreau să mai încerc o astfel de aventură.
Dacă mă gândesc bine, așa am vizitat și Parisul, de mai multe ori, dar niciodată mai mult de o zi și o noapte. Romantismul este molipsitor, așa că e mai bine să fii precaut. :))
Intrarea Muzeului Louvre din Paris |
Atunci, oare cum poți denumi o vacanță de 24 de ore petrecute într-o destinație nouă care așteaptă să fie explorată?
Nu am găsit prea multe variante pe google, poate pentru că nu prea mulți se gândesc la așa ceva, așadar aș îndrăzni să îi pun eu un nume. Cum sună "Flash Break"?
De ce Flash Break?
Pentru că o astfel de zi liberă în mijlocul săptămânii este o pauză(break în engleză), sau o rupere de ritmul monoton al vieții de zi cu zi, și pentru că durează doar cât un fulger(flash în engleză), o licărire, o clipire, un moment.
Și nu din asta e făcută viața, dintr-un infinit de momente?
Așadar mâine voi porni în următorul flash break. Destinația? Vă las pe voi să o ghiciți.
Trimite răspunsul tău într-un comentariu la această postare pe Facebook și abonează-te pe www.cpflashes.com, introducând emailul tău în căsuta de "Follow by email" din colțul dreapta sus al paginii.
Marți seara, voi dezvălui care este răspunsul corect, iar miercuri, 14 decembrie, unul dintre cei care au dat răspunsul corect va fi ales cu ajutorul aplicației commentpicker.com pentru a lua parte la următorul Flash Break din 2017, având biletele de avion și cazarea gratuite.
Așadar, dacă vrei un Flash Break de 24 de ore, bilete de avion și cazare gratuite, într-unul dintre orașele superbe ale Europei, abonează-te la acest blog și lasă un comentariu la postarea de pe pagina de facebook CP Flashes cu răspunsul corect la întrebarea: care este prima destinație a Flash Break-ului CP Flashes din 13 decembrie 2016.
Ar fi utile câteva indicii? :)
Este o Capitală Europeană în care CP Flashes nu a ajuns încă.
Este puțin mai cald în această perioadă decât în România.
Este un oraș plin, plin, plin de istorie.
Ryanair are zboruri directe din București către această destinație.
Cam asta e tot ce pot să vă spun. Ai 24 de ore la dispoziție pentru a te abona și a lăsa un comentariu cu răspunsul corect. Cam atât cât voi avea eu la dispoziție pentru a explora această capitală :)
Deci, ce zici, ai curaj să te înscrii la o aventură în necunoscut în anul care bate la ușă?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu