Marea Neagră nu e Mamaia! Sau cum să te simți în altă parte a lumii la 37km de România. Tyulenovo, Bulgaria.

Sâmbătă dimineața. 3 A.M. - Începe ceea ce va fi una dintre cele mai lungi și cele mai frumoase zile petrecute vreodată la Marea Neagră.

Cu ochii pe jumătate deschiși reușim într-un fel sau altul să încărcăm toate bagajele în mașină și să pornim spre mare. Doar că de data aceasta nu aveam să ajungem doar până la Mamaia, Constanța sau Costinești, să ne așezăm pe nisipul fin și să privim răsăritul în timp ce pescărușii se distrează vânând guvizi.

5.30 A.M. - vedem răsăritul de pe E87 trecând prin stațiunea 2 Mai.


În câteva minute lăsăm în urmă și Vama Veche și prezentăm actele la control în vamă (sau ceea ce a mai rămas din vama dintre România și Bulgaria). Un vameș prietenos, un pic trist că nu mai avem nici un loc liber în mașină și pentru el înspre mare, ne urează "drum bun!"

De data asta nu vă povestesc prea multe despre vigneta, dar de obicei e bine să o ai :)) . Așadar, un mic sfat: dacă nu mergeți la Nisipurile de Aur, sau altă stațiune mai îndepărtată singura voastră șansă de a cumpăra vignetă este imediat după ce ai trecut de punctul de control, la ghișeul pe care scrie mare Vigneta. După aceea vei avea mici șanse să mai găsești în vreo benzinărie până în Kavarna.

Suntem aprope de destinația noastră. Parcă deja simțim briza mării în aer! :)

Rămânem cuminți pe E87 până în localitatea Shabla. Aici facem stânga, mergem aproximativ un kilometru până ajungem la o intersecție mare, foarte mare pentru un orășel precum Shabla, și facem din nou stânga. Acum rămânem pe acest drum câțiva kilometri până vom vedea un far maritim, cel mai vechi și mai înalt far din Bulgaria. Facem stânga spre Tyulenovo chiar înainte să ajungem la far. După ce am ajuns în Tyulenovo urmăm indicatorul spre Tyulenovo Bar & Restaurant și iată-ne ajunși la destinație.


Ce putem face odată ajunși aici? Să ne bucurăm de liniștea dimineții răsfățați de un espresso/frappe savurat pe terasa restaurantului cu vedere la mare! Cum aș descrie sentimentul? Relaxare totală! Nici dacă vrei nu poți să îți mai amintești grijile, problemele sau toate responsabilitățile care apasă de obicei în restul zilelor pe umerii tăi. Aici poți să te gândești doar la cât de frumoasă e Marea și cum te așteaptă an de an să te întorci mereu la ea!

Odată ce reușim să ne trezim de-a binelea și ne dăm seama că nu mai visăm, ci chiar am ajuns la Mare, acum putem începe să ne aventurăm în necunoscut. De ce necunoscut? Pentru că doar în poze am văzut cam la ce ar trebui să ne așteptăm de la Tyulenovo.

Un lucru e clar. Nu vă așteptați să ajungeți la Tylenovo, să puneți păturica pe nisip și să vă întindeți la plajă. De ce? În primul rând, pe care nisip, ce plajă? Nu vei găsi un firicel de nisip aici. În al doilea rând locul e prea frumos ca să lenevești pe păturică. Cu fiecare pas pe care îl faci vrei să mergi puțin mai încolo, să urci și pe stânca asta, să intri și în grota aceea. Tot ce vezi în jur trezește exploratorul din tine! Asta dacă nu ți-e frică de înălțime! ;)



Așadar de la restaurant poți să începi explorarea în partea dreaptă, înspre care e îndreptată terasa restaurantului. Ideal este să fii încălțat cu pantofi sport, ca să nu zicem chiar bocanci(dar dacă mergi cu bocanci și pantaloni scurți, sau costum de baie să îmi trimiți și mie o poză te rog).

În câteva minute în fața ta se va ivi un peisaj spectaculos. Coasta stâncoasă a Mării Negre! Un lucru pe care nu te-ai fi așteptat să îl vezi la puțin peste 30km de România, ci poate doar în Portugalia, Irlanda sau Marea Britanie.



Aici parcă stâncile vor să înghită Marea, e o luptă pe viață și pe moarte. Și din această luptă a rezultat ceea ce vedeți în imaginile de mai jos.




Ok. Deci ne-am recăpătat suflarea și am închis gura rămasă deschisă preț de câteva minute. Am făcut cam un milion de poze. Ne-am apropiat încet, încet, de marginea prăpăstioasă și ne-am imaginat cum ar fi să ne aruncăm în apa de culoarea topazului albastru. Unii sunt suficienți de curajoși, dar nefiind cazul nostru cum am putea să ajungem totuși la apă?



Marea și țărmul și-au dat mâna de data asta, au făcut pace și au construit podul natural de piatră de mai jos. Nu, nu este "podul de piatră care s-a dărâmat, a venit apa și l-a luat", ci e un alt pod care rezistă de sute, (mii?) de ani și pe care am îndrăznit să pășim și noi pentru a coborî, încet, încet către mare.






Coborârea nu e foarte dificilă, iar odată ajunși jos, găsim o platformă de aproximativ 2 pe 2 metri pe care putem sta liniștiți și sări în apa limpede ca și cristalul. Adevărul e că ar cam trebui să știi să înoți pentru că apa este destul de adâncă, și dacă nu ar fi te-ai lovi cu picioarele de stânci.

Acesta e un loc perfect pentru scufundări și snorkeling. Poți vedea la mulți metri adâncime cum razele soarelui colorează apa și fundul mării în mii de culori!

Ajunși la baza podului găsim și o grotă creată de eroziunea mării. Ar fi frumos să spun că am reușit să o explorez și să vă arăt câteva poze, dar adevărul e ca am lasat-o pe data viitoare. Promit totuși că la următoarea vizită voi avea o husă subacvatică pentru micuțul Sony A6000 pe care îl folosesc pentru poze și voi reveni cu imagini din grotă!


După ce ne-am săturat de peisajul superb pe care îl oferă Coasta Mării Negre de la Tyulenovo, după ce am obosit de la atâtea sărituri și cățărături și simțim totuși nevoia să stăm pe nisip, găsim o plajă foarte frumoasă și liniștită pe drumul nostru de întoarcere spre Shabla.

The last jump!


Trecem din nou de far, iar peste puțin vom vedea un indicator spre Camping și Restaurant Pescăresc. Aici este plaja Shabla. O plajă frumoasă, curată și liniștită cu nisip și apă turcoaz. Perfectă pentru o dupămasă în care simțim nevoia să ne odihnim. Tot aici putem mânca pește sau fructe de mare la una dintre terasele frumos amenajate lângă plajă.

Dar cum am putea încheia cel mai bine această zi superbă în care suntem treji de peste 18 ore?
Imaginează-ți cum ar fi să ai propria căsuță de vacanță cu două dormitoare, bucătărie, terasă, grătar, șezlonguri și nu în ultimul rând Jacuzzi!

Noi am avut pentru o zi o astfel de căsuță și ne-am bucurat din plin de ea (ca să fim sinceri, mai ales de Jacuzzi). Așa că am avut parte de o seară perfectă, relaxantă, binemeritată după o zi în care am cunoscut o altă față a Mării Negre. Și ne-a plăcut la nebunie!

Noapte bună!


Cum ajung la Tyulenovo?


Unde găsesc cazare cu Jacuzzi în Shabla?

Shabla LUX, str. Cherni Vrah 1A, 9680 Şabla, Bulgaria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu